Hemelvaartskamp

Het jaarlijkse hoogtepunt van ons verenigingsjaar is toch wel het Hemelvaartkamp.

Binnen Jong Nederland Herkenbosch is een aparte kampcommissie benoemd die belast is met de volledige organisatie en creatieve invulling van het kamp alsmede de actie Heitje voor een Karweitje (zie later in de tekst).

Het kamp gaat altijd van start op donderdag, Hemelvaartsdag en duurt tot zondag. Een groot gedeelte van de leiding gaat al op woensdagavond om voorbereidingen te treffen en het terrein in te richten. We steken niet onder stoelen of banken dat dit natuurlijk ook een heel gezellig avond is en van toegevoegde waarde voor de onderlinge band tussen de leidinggroep.

kamp 3

De kinderen worden door de ouders naar de locatie gebracht en ook weer opgehaald. Het komt voor dat de oudere kinderen met de fiets gaan, de ouders brengen dan alleen de bagage naar het kampterrein.

Dit kamp is bedoeld voor alle groepen van de vereniging alhoewel onze oudsten, “de Senioren” wel naar dezelfde locatie gaan maar grotendeels hun eigen programma hebben.

De locatie wisselt ieder jaar en over het algemeen maken we gebruik van de gebouwen van collega-verenigingen van Jong Nederland of Scouting.

Er wordt altijd gekozen voor een locatie met een gebouw dat voorzien is van een keuken, goede en voldoende sanitaire voorzieningen, slaapzaal voor de kleintjes, buiten voldoende plaats voor de tenten en speelruimte, veilige ligging en omheind en afsluitbaar terrein.

Slapen doen we altijd op onze eigen luchtbedden. Voor de Minioren en Donderoren is dat in het gebouw. Voor de Jolly Jockers, Junioren en Senioren is dat buiten in diverse tenten. Voor alle groepen zijn er jongens- en meisjestenten.

kamp 2

De leiding van de jongste groepen slaapt binnen in de aangrenzende ruimte waar de kinderen slapen (dit kan dus ook wel eens de keuken of de gang betekenen).

De leiding van de oudste groepen slapen buiten in de tenten die naast de tenten van de kinderen staan.

Eten en drinken wordt verzorgd door de organisatie/kookstaf. Dit wil zeggen dat er 2 broodmaaltijden zijn en 1 warme maaltijd. Hiervoor nemen we altijd onze grote tent mee die dienst doet als eettent. Gedurende de dag worden de kinderen met regelmaat voorzien van drinken en tussendoortjes.

kamp 1

We starten de dag altijd onder de vlaggenmast. Iedere ochtend wordt er een kind benoemd om de Jong Nederland Herkenbosch vlag te hijsen en dat doen we altijd onder de traditionele groet “groep saluut”. Hierbij hoort ook een handgebaar: we heffen de rechterhand met de rug naar voren, de 3 middelste vingers steken in de lucht terwijl de duim over de gebogen pink komt te liggen. Dit is een teken dat de groten de kleinen beschermen.

Het programma op kamp bevat uiteraard de drie spelpijlers: sport en spel, creatief en buitenleven. Deze spelpijlers zijn altijd verwerkt in een thema dat ieder jaar wisselt. We gaan in principe altijd een keer zwemmen op kamp. Omdat we veiligheid hoog in het vaandel hebben hanteren we voor de kinderen die nog geen diploma hebben strakke regels. Kinderen zonder zwemdiploma dienen zwembandjes te dragen en blijven onder toezicht van onze eigen leiding in het ondiepe bad.

Overdag vinden de meeste activiteiten plaats in de “kampgroepjes” dit zijn groepjes die zijn samengesteld door de kampcommissie, uit alle leeftijdsgroepen. Aan elk groepje worden 2 personen leiding gekoppeld.

Na de avondmaaltijd zijn de activiteiten weer met de eigen groep en dus ook hun eigen groepsleiding omdat alle leeftijden diverse bedtijden hebben. 

Heitje voor een Karweitje

Omdat we vinden dat de financiële bijdrage voor het kamp geen belemmering mag zijn voor ouders, stellen we de kinderen in de gelegenheid om middels de actie: Heitje voor een Karweitje” hun eigen kampgeld bij elkaar te verdienen. Alle kinderen krijgen voor aanvang van de actie hierover de benodigde informatie gelijktijdig met de kampinformatie.

Ook niet-leden zijn welkom om mee te gaan op kamp mits ze de leeftijd hebben tussen de 4 en 16 jaar, zij betalen dan wel een iets hogere bijdrage. Niet-leden zijn helaas uitgesloten van de actie Heitje voor een Karweitje.

De laatste dag van de actie Heitje voor een Karweitje is het opgavemoment voor het kamp gepland. Er dient dan ook betaald te worden.
Na opgave krijgen alle kinderen op gepaste wijze alle informatie over het kamp.

Activiteiten
Sponsoren
licht_100_100.gifOndernemingsvereniging Roerdalen.JPGLogo_Count_IT_.pnglogo lima transport.jpglogo goedzooi.png
logo bos snijders.jpgJoost Adviseert.pngklusmeester logo.pngdonker_100_100.gif